א

 

אדמות מינהל : אדמות שנמצאות בבעלות המדינה ובפיקוח וניהול של מנהל מקרקעי ישראל (כיום רשות מקרקעי ישראל).

 

אחוזי בנייה : האחוז המותר לבנייה מתוך שטח קרקע מסוים (חלקה, מגרש וכו').

אחוזי הבנייה המותרים מוגדרים בתכניות מתאר מקומיות; תכניות בנין עיר (תב"ע).

 

ב

 

בנייה נמוכה: מקרקעין מבונים בבנייה צמודת קרקע וכן כל מקרקעין שאינם בנייה רוויה לדוגמא וילה, קוטג', בית דו-משפחתי.

 

בנייה רוויה: בנין הרשום כבית משותף, או ראוי להירשם בעתיד כבית משותף, וזאת על פי חוק המקרקעין התשכ"ט ‎1969, בן שתי קומות ומעלה, אשר יש בו ארבע יחידות דיור לפחות, כאשר בכל קומה לפחות יחידת דיור אחת.

 

ג

 

גרירת משכנתא :  החלפת הנכס המשועבד לבנק כעירבון למשכנתא, בנכס אחר שישועבד לטובת הבנק. פעולה זו נעשית כאשר הנכס המשועבד נמכר לפני סיום החזרת המשכנתא ונכס אחר נקנה במקומו.

 

גרמושקה : תשריט המוגש לוועדה המקומית לתכנון ובניה לצורך קבלת היתר בנייה.

 

ד

 

דו"ח אפס:  דו"ח הנערך על-ידי שמאי מקרקעין ובו מתואר מצב נכס מקרקעין מנקודת מבט כלכלית פיננסית. לרוב הדו"ח נערך למטרת קבלת מימון בנקאי לפרויקטי נדל"ן.

 

דייר מוגן : שוכר המהווה דייר המוגן מפני פינוי וסילוק מנכס המצוי ברשותו ושאינו בעל הנכס. הדיירים המוגנים נחלקים לשתי קבוצות עיקריות; דיירים המוגנים מפני העלאת דמי השכירות (דמי שכירות מוגבלים) ודיירים שאינם מוגנים מפני העלאת דמי שכירות דהיינו; משלמים דמי שכירות לפי השוק החופשי.

 

דמי היתר: הסכום שעל חוכר לשלם לרשות מקרקעי ישראל כתנאי למימוש זכויות בקרקע, אשר לא הוענקו לו לפי חוזה החכירה שלו, בהתאם לנהלי רמ"י.


דמי הסכמה : תשלום המשולם לרשות מקרקעי ישראל בעת העברת זכויות החכירה בקרקע.

 

דמי מפתח:  הם כל תמורה המתקבלת עבור מגורים שהיא אינה דמי שכירות, הניתנת בעבור שכירות/קבלת חזקה/מסירת חזקה של דירה מושכרת. לאחר תשלום דמי המפתח ממשיך הדייר לשלם דמי שכירות מופחתים. תמורת תשלום של חלק משווי הנכס מקבל הדייר זכות קבע לגור בנכס לכל ימי חייו, כל עוד יעמוד בחובותיו.

 

דף מידע תכנוני : מסמך אותו זכאי לקבל ע"פ החוק בעל הזכויות במגרש או כל מתעניין אחר המפרט את זכויות הבנייה במקרקעין. דף המידע התכנוני נערך ונרשם ע"י מהנדס העירייה (או מי מטעמו), בדרך כלל תמורת אגרה.

 

ה

 

היוון:  חישוב הערך הנוכחי (בהווה) של סדרת תשלומים עתידיים או תקבול בודד עתידי.

 

היטל השבחה:  היטל השבחה הינו תשלום המשולם לוועדה המקומית לתכנון ובניה בגין עליית שווים של מקרקעין עקב אישור תכנית, מתן הקלה או התרת שימוש חורג.

ההשבחה יכולה להיות כתוצאה מתוספת זכויות בניה כמותיות ו/או משינויים תכנוניים איכותיים.

היטל זה משולם בעת מימוש הזכויות החדשות (במכירה או בהוצאת היתר בניה למימוש אותן הזכויות) וגובהו עומד על 50% מערך ההשבחה.

 

היתר בנייה: האישור שניתן על ידי הועדה המקומית לתכנון ובנייה לבצע עבודת בניה, הריסה או שינוי בשימושים במקרקעין.  היתר הבנייה כולל מסמך עיקרי שבו תיאור מילולי כללי של הבקשה שאושרה וכן תשריט המתאר את פרטי המבנה, לרבות טבלת שטחים, חתכי קומות, חזיתות ועוד.

 

הערת אזהרה:

רישום במרשם המקרקעין בדבר התחייבות בכתב, של בעל המקרקעין או בעל הזכות במקרקעין, לעשות במקרקעין מסוימים עסקה או להימנע מלעשות בהם עסקה.

רישום בנסח הטאבו שמטרתו לציין שבקרקע או בנכס מסוים בוצעה עסקה כלשהי שאיננה מאפשרת ביצוע עסקאות נוספות. הערת אזהרה נותנת מידע משפטי לגבי הנכס ולגבי התוכניות העתידיות ביחס לנכס זה.

 

הפקעה: רכישה בכפייה של מקרקעין על ידי רשות שלטונית המוסמכת בדין לבצע פעולה זו. ההפקעה מתבצעת למטרות שהינן לרווחת הציבור על פי הגדרת החוק כגון; סלילת דרך ציבורית, בניית מבנה ציבורי, גנים ציבוריים וכו'.

 

הפשרת קרקע: שינוי יעודה המקורי של הקרקע ומתן אפשרות לבנייה ופיתוח. לרוב מתייחס מצב זה לשינוי ייעוד מקרקע חקלאית או קרקע שנועדה לצורכי הציבור לקרקע בייעודים סחירים כגון מגורים, מסחר, תעשיה.

  

ז

 

זיקת הנאה: זכות של אדם לעשות שימוש בנכס של אחר. לרוב מדובר על זכות מעבר בשטח שבחזקת אחר.


זכות במקרקעין : היחס והקשר המשפטי בין המקרקעין לבין המחזיק באותה זכות. ניתן להבחין בין שתי זכויות בסיסיות:

בעלות  “הבעלות במקרקעין היא הזכות להחזיק במקרקעין, להשתמש בהם ולעשות בהם כל דבר וכל עיסקה בכפוף להגבלות לפי דין או לפי הסכם”.

שכירות  “שכירות במקרקעין היא הזכות שהוקנתה בתמורה להחזיק במקרקעין ולהשתמש בהם שלא לצמיתות”.

קיימות זכויות נוספות במקרקעין; משכנתא, זכות קדימה וזיקת הנאה.

  

ח

 

חוזה פאושלי:  חוזה בין יזם לקבלן שבו לא נמדדות הכמויות של העבודה, אלא נקבע מחיר סופי על-פי קריטריונים שונים, כגון השטח, רמת גימור וכו'.

 

חכירה: השכרת נכס מקרקעין לפרק זמן העולה על חמש שנים.

 

חכירה לדורות: השכרת נכס לתקופה של למעלה מ-25 שנה. לרוב מדובר בקרקעות המצויות בבעלות מדינת ישראל, קק"ל, רשות הפיתוח או רשויות מקומיות.

  

ט

 

טאבו (לשכת רישום המקרקעין) :הרשות המוסמכת המחזיקה בפנקסי רישום המקרקעין ומנהלת את רישום הנתונים אודות המקרקעין בישראל והזכויות בהם, כמו רישום עסקאות במקרקעין, הערות ואזהרות, עיקולים, משכנתאות, צווי הריסה וכד'.

 

טופס 4 : אישור הרשות המוסמכת (הועדה המקומית לתכנון ובניה) לחיבורו של בניין חדש לתשתיות  החשמל המים והטלפוניה.

  

מ

 

מדד המחירים לצרכן: מדד המפורסם ב-15 לחודש, מדי חודש, על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדד זה מבטא את השינויים שחלו במחירי סחורות ושירותים (המוגדרים כ"סל מוצרים") שנצרכים על ידי המשפחה הממוצעת בישראל. במסגרת מדד זה ישנו גם סעיף המתייחס לדיור.

 

מושע : בעלות משותפת ובלתי מסוימת על נכס מקרקעין.


מיחזור משכנתא: "חידוש" הלוואת המשכנתא בתנאים טובים יותר.

 

מיפרט טכני : נספח לחוזה מכר של מבנה חדש ובו פירוט בכתב של עבודות הבנייה, החומרים, טיבם וכו'. כל הרשום במפרט הטכני מחייב ביצוע.

 

מס רכישה: מס המוטל על הרוכש זכות במקרקעין.

 

מס שבח: מס המוטל על המוכר זכות במקרקעין. מהווה מס על רווח הוני הנוצר בעקבות עליית מחיר המקרקעין בחלוף הזמן (שלא כתוצאה משינויים תכנוניים וכדומה) ונגזר מההפרש בין מחיר רכישת המקרקעין בעבר לבין השווי הנוכחי של אותם מקרקעין.

 

מקרקעין: " קרקע, כל הבנוי והנטוע עליה וכל דבר אחר המחובר אליה חיבור של קבע, זולת מחוברים הניתנים להפרדה" לפי חוק המקרקעין.

 

משכנתא : הלוואה ארוכת טווח אותה נותן הבנק לרוכש הנכס לצורך מימוש הרכישה. הרוכש משעבד את הנכס לטובת הבנק כבטוחה להלוואה.

  

נ

 

נכס מניב:  נכס מקרקעין (כגון משרד, אולם תעשייה, שטח מסחרי ודירת מגורים) שלא לשימוש עצמי המייצר הכנסה קבועה לבעליו מהשכרתו.

  

ע

 

עסקת קומבינציה: הסכמה חוזית בין בעל קרקע לבין יזם בנייה שהחליטו לבצע פרויקט בניה יחדיו תוך שכל אחד תורם לטובת הפרויקט את תשומתו, ללא העברת כסף מיד ליד.

משמעות הדבר:

בעל הקרקע מוכר ליזם הבנייה חלק מזכויות הבנייה ובתמורה מקבל מיזם הבנייה שרותי בניה לזכויות הבנייה החלקיות שנשארו בידיו.

יזם הבנייה מוכר לבעל הקרקע שרותי בנייה מלאים עבור מימוש זכויות הבנייה החלקיות שנשארו לבעל הקרקע. ובתמורה מקבל יזם הבנייה חלק מזכויות הבנייה.

היזם ובעל הקרקע קובעים מראש את שיעור חלוקת הפדיון ו/או המוצר המוגמר ביניהם בהתאם לתשומתו/השקעתו של כל אחד מהצדדים. 

  

פ

 

פרצלציה:  חלוקה מחדש של תא שטח, המשותף בין מספר בעלים.

 

פינוי בינוי: שיקום פיזי ותכנוני של מתחמי מגורים באמצעות הריסת מבנים ישנים/מסוכנים ובניית מתחמי מגורים חדשים ומודרניים.

  

צ

 

צפיפות בנייה:  מספר יחידות דיור מותרות לבניה בשטח קרקע מסוים, נמדד בדרך כלל במס' יחידות דיור לדונם.

  

ק

 

קומה מפולשת:  קומת עמודים מקורה הפתוחה בדפנות (ללא קירות).

  

ר

 

ריבית משתנה:  ריבית המשתנה לאורך תקופת ההלוואה. תקופת השינוי יכולה להשתנות בין סוגי הריביות (דוגמא לריבית משתנה; ריבית הפריים, ריבית משתנה כל 5 שנים וכו').

 

ריבית פריים: סוג של ריבית משתנה. ריבית הפריים הינה ריבית בנק ישראל + 1.5%.

 

ריבית קבועה:  ריבית שאינה משתנה לאורך כל תקופת ההלוואה.

 

רכוש משותף: רכוש משותף מוגדר בחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969, בפרק המתייחס לבתים משותפים (סימן א' של פרק ו'), בסעיף ההגדרות, כך " "רכוש משותף" - כל חלקי הבית המשותף חוץ מן החלקים הרשומים כדירות, ולרבות הקרקע, הגגות, הקירות החיצוניים, המסד, חדרי המדרגות, מעליות, מקלטים, וכן מיתקני הסקה או מים וכיוצא באלה המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם אפילו הם בתחומי דירה מסויימת".

  

ש

 

שימוש חורג: שימוש החורג מהשימוש המותר בקרקע או בבניין לפי תכנית בניין עיר קיימת או היתר בנייה קיים.

  

ת

 

תכניות מתאר מקומית (תב"ע-תכנית בניין עיר) :

מסמך רשמי שקיבל תוקף בדין המתייחס לתכנון תא שטח מוגדר. תכנית המתאר יכולה להיות תכנית נושאית כגון בניית מרפסות או תכנית הכוללת נושאים תכנוניים רבים כגון; פירוט ייעודי הקרקע, חלוקה למגרשים או לחלקות וגבולותיהם, קווי בניין, מספר הקומות בבניינים או גובה הבניינים, שטחים המותרים לבנייה.

תכנית מקומית שאינה מפורטת הינה תכנית שיש בה להקנות ייעודי קרקע ומגבלות בנייה אחרות ושמכוחה לא ניתן להוציא היתרי בניה.

תוכנית מקומית מפורטת שמכוחה ניתן להתיר בנייה.

מסמכי התכנית כוללים הוראות תכנית כתובות (תקנון) ואפשרי שתכלול גם תשריט, נספח בינוי וכו'.

 

תשתית:  כלל המערכות הציבוריות המוקמות ומתוחזקות ע"י רשויות ציבוריות (או מי מטעמן) המאפשרות אורך חיים מודרני, כגון; ביוב, חשמל ומים, כבישי גישה לאזור ולמגרש.

 מונחי הנדל"ן 

GlobalEx         טל: 03-6760602

ת.ד. 7639, רמת גן מיקוד 52176

רונן וגנר, משרד שמאות מקרקעין    |    כתובת :  רחוב ירושלים 2 ראשון לציון    |    בניין החברה הכלכלית, קומה 3

 טלפון : 03-6126770    |    נייד : 050-8521113    |    פקס : 03-9587473    |    מייל : wagner_r@zahav.net.il

החומר המקצועי המובא באתר זה הינו לידיעה כללית בלבד ואין להסתמך על תוכנו לשום מטרה שהיא ו/או לקבל כל החלטה בגינו.