הפחתת היטל השבחה - ביטול היטל השבחה    

 

הפחתת חיוב היטל השבחה או ביטולו אינו דבר מקרי ולא עניין של מזל, אלא, קשור ישירות בזהות שמאי מקרקעין שבוחר הלקוח לייצגו בהליך קביעת גובה היטל ההשבחה.

 

רונן וגנר שמאי מקרקעין ומשפטן לשעבר מנהל אגף היטל השבחה בראשון לציון.

משרד המתמחה בהפחתת היטל השבחה עם ניסיון נצבר של 20 שנות ותק.

רונן וגנר שהיה בצד השני של המתרס וניהל את הליכי החיוב היטל השבחה במאות מקרים מטעם הרשות המקומית וגם שימש כשמאי מכריע בתיקים רבים (לפני תיקון 84 לחוק), אומר בבטחה כי הפחתת החיוב בהיטל השבחה אינו דבר מקרי ולא עניין של מזל, אלא, קשור ישירות בזהות שמאי המקרקעין שבוחר הלקוח לייצגו בהליך קביעת גובה שומת היטל ההשבחה.

העובדה שבכל התיקים שניהלתי, סכומי היטלי ההשבחה הופחתו בעשרות אחוזים ולקוחותיי חסכו מאות אלפי שקלים ואף מליוני שקלים לא קשורים רק לעצם היותי שמאי מקרקעין , אלא, לערך המוסף שאני מביא איתי.

 

ליצירת קשר לחץ

-כאן-

 

צעד אחר צעד בנתיב הפחתת סכום תשלום היטל השבחה שהעירייה דורשת ממך:

 

  1. צעד ראשון- קבלת דרישת תשלום ושומת היטל השבחה- לא להיבהל הכל בסדר, לכאורה, זו חלק מהאסטרטגיה להרגיז ולהכניס אותך ללחץ. הלחץ מכניס את רוב האנשים לחידלון, חוסר אונים ורצון לסיים מהר ככל הניתן עם תחושת עגמת הנפש. אסטרטגיה לכאורה, זו גורמת לרוב האנשים לשלם.
  2. צעד שני- לקרוא בעיון את שומת היטל ההשבחה מטעם הועדה המקומית, אתם מכירים את הנכס שלכם טוב יותר מכולם, גם ממני ובוודאי משמאי העירייה, אולי ישנם טעויות בפרטי הנכס ובסביבתו שהשפיעו על אומדן השווי.
  3. צעד שלישי- ליצור קשר מידית עם שמאי מקרקעין בעל מומחיות מוכחת ומוחלטת בהיטל השבחה. זמן הגשת ערר או הגשת בקשה למינוי שמאי מכריע הוא 45 יום ממועד קבלת מסמכי דרישת התשלום. לא להמתין, למרות שהבדיקה ראשונית עדיין היא מורכבת יכולה להמשך לא מעט זמן.                              המלצה: לא להתפתות ל"פגישת יעוץ ראשונית חינם" או "בדיקה ללא עלות"- אין חינם ! אף אחד לא יבטל יומיים מזמנו לצורך בדיקה מעמיקה בהנחה שעוד כמה "נותני שירות חינם" מבצעים במקביל את הבדיקה. 
  4. צעד רביעי- להחליט על הדרך הנכונה ביותר לערער על שומת היטל ההשבחה: לברר עם שמאי המקרקעין שבדק את שומת הוועדה באשר למהות הנקודות שבמחלוקת, אם קיימות נקודות מחלוקת משפטיות מהותיות יכול ונתיב הנכון היא פנייה לועדת ערר לענייני היטל השבחה. 
  5. צעד חמישי- עריכת שומת מקרקעין ע"י שמאי המקרקעין.
  6. צעד שישי- הגשת המסמכים לשמאי המכריע תוך 21 מיום ההודעה שקיבל את המינוי.
  7. צעד שביעי- דיון אצל השמאי המכריע לצורך מתייחסות לטעוני שמאי הוועדה המקומית. 

 

 

 

 שמאי מקרקעין ראשון לציון,שמאי מקרקעין בראשון לציון

מידע כללי לכל המעוניין:

 

מהו היטל השבחה ומהן הנסיבות המאפשרות את גבייתו ?

היטל הנגבה בעת מימוש זכויות במקרקעין (מכירת הנכס, בניית הזכויות המוקנות, שימוש בפועל בזכויות מוקנות) בעקבות עליית שווים עקב אישור תכנית ו/או התרת הקלה מתכנית ו/או התרת שימוש חורג.

קביעת גובה ההשבחה מתבצעת ע"י שמאי מקרקעין ושיעור ההיטל מהווה 50% מגובה ההשבחה.

ההשבחה הינה ההפרש בין שווי הזכויות במקרקעין בטרם הפעולה התכנונית לבין שוויה לאחר הפעולה התכנונית המשביחה.

השבחה יכולה להיות כתוצאה מתוספת זכויות בניה כמותיות ו/או משינויים תכנוניים איכותיים.

תוספת זכויות בנייה כמותיות הינן כמות השטח המותר לבנייה המתווסף בתכנית חדשה ו/או במתן הקלה. במרבית התכניות שטח כמותי זה מהווה אחוז מסוים משטח המגרש (אחוזי בניה). עם זאת, קיימות תכניות בהם השטח הכמותי מוגדר באופן מוחלט (מספר קבוע).

 

שינויים תכנוניים איכותיים הינן כל ההשבחות הנובעות מהוראות התכנית שאינן הוראות המקנות זכויות כמותיות לדוגמא: שינוי בייעוד הקרקע משטח חקלאי לשטח למגורים, שינוי בייעוד שטח בנוי מתעשייה למשרדים, שינוי בגובה מבנה/מס' קומות וכדומה.

שינויי תכנוני איכותי אינו חייב להיות במקרקעין עצמם אלא יכול שיהיה במקרקעין הגובלים לדוגמא, תכנית גובלת ששינתה את ייעוד הקרקע ממבנה ציבורי (בית ספר) לשטח ציבורי פתוח (גינה/פארק ציבורי).

לדוגמה: שווי חלקה בשטח דונם עליה מותר לבנות יחידת דיור אחת הינו 100,000 ש"ח, בעקבות אישור תכנית הותר לבנות על החלקה 3 יחידות דיור ושווי השוק של החלקה כעת הינו 150,000 ש"ח.

ההשבחה במקרה זה הינה 50,000 ש"ח. היטל ההשבחה שיידרש ע"י העירייה יעמוד על 25,000 ש"ח.    

 

דרכי הערר על שומות הוועדה המקומית בהתאם לדין החדש:

לאחר קבלת דרישת התשלום ושומת הוועדה המקומית באפשרותו של הנישום לערר תוך 45 על שומת באופנים הבאים ובהתאם לנסיבות המקרה:

  1. פנייה לוועדה המקומית לתיקון השומה; בטענה לעניין טעות בפרטי המקרקעין, טענה בנוגע לטעות ביחס לנתונים הפיזיים, טענה בנוגע לטעות ביחס לתכניות החלות על המקרקעין, וטענה בנוגע  לזכויות הנישום במקרקעין. במידה ונפלה טעות באחד הנושאים הנזכרים יערוך שמאי הועדה המקומית שומה מתוקנת, בהתבסס על הנתונים הנכונים. השומה המתוקנת תומצא לנישום ויראו אותה כשומת הועדת המקומית לעניין המשך הליכים.
  2. פנייה ליו"ר מועצת שמאי המקרקעין לצורך מינוי שמאי מכריע; במידה והנישום חולק על גובה השומה אך אינו חולק על עצם החיוב.
  3. פנייה לועדת ערר לענייני פיצויים והיטל השבחה; דרך זו פתוחה לנישום הן במידה והינו חולק על גובה השומה והן במידה והינו חולק על עצם החיוב. 

סוף דבר:

הליך הערר הנפוץ ביותר הינו ע"י בקשת הנישומים למינוי שמאי מכריע.

מכיוון שמעמדו של השמאי המכריע הינו מעין שיפוטי, פסיקותיו הופכות ל"אבני בוחן" שלפיהן ניתן לבחון את שומות הוועדה המקומית בשינויים וההתאמות בין המקרים. דהינו; הפסיקות מהוות את האחד הכלים המקצועיים בשיקול הדעת, האם לערר על שומת הוועדה המקומית.

 

 היטל השבחה רובע 3 רובע 4 תל אביב  שמאי מקרקעין ראשון לציון

תנאי פטורים מהיטל השבחה 

 

סעיף 19 לתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה מפרט רשימה של תנאים הפוטרים מתשלום היטל השבחה:

פטור בגין מצב חומרי -

חל היטל על בעל מקרקעין עקב מתן הקלה או התרת שימוש חורג, רשאית הועדה המקומית לפטור את בעל המקרקעין מחובת תשלום ההיטל, כולו או חלקו, בגלל מצבו החומרי. מהאמור ניתן ללמוד כי אם ההשבחה נובעת מאישור תכנית בניין עיר, הוועדה המקומית מחוייבת לגבות היטל השבחה.

פטורים שמטרתם עידוד בנייה באזורים נכשלים

השבחה במקרקעין למגורים המצויים בישוב או בחלק ממנו שהממשלה הכריזה עליו כעל שכונת שיקום, כל עוד ההכרזה בתוקף.

השבחה במקרקעין למגורים המצויים בישוב או בחלק ממנו ששר הבינוי והשיכון ושר הפנים הכריזו בצו, בהסכמת הרשות המקומית הנוגעת בדבר, כי לא תחול לגביהם חובת תשלום היטל השבחה.

השבחה במקרקעין למגורים הנכללים באזור שיקום כמשמעותו בחוק בינוי ופינוי של אזורי שיקום.

השבחה במקרקעין המשמשים לבעליהם לבניה של דירת מגורים או להרחבתה והוא זכאי לסיוע באחת מתכניות הסיוע של משרד הבינוי והשיכון, ובלבד שהסיוע מיועד לבניה של אותה דירת מגורים, או להרחבתה, והשטח הכולל של אותה דירה תואם את הוראות תכנית הסיוע לה הוא זכאי; עם כל בניה או הרחבה נוספת מעל השטח האמור ישולם היטל בשיעור יחסי לגודל הבניה או ההרחבה הנוספת; פטור לפי פסקה זו יחול רק לעניין קבלת היתר לבניית הדירה האמורה או להרחבתה אולם מקבל הפטור רשאי להעביר את הבעלות או את החזקה בדירה גם ללא תשלום היטל על אותה דירה או חלק ממנה שלגביהם קיבל את הפטור.

פטור בגין שימוש ציבורי -

השבחה במקרקעין של מוסד לחינוך, לתרבות, למדע, לדת, לצדקה, לסעד, לבריאות או לספורט, או במקרקעין של הקדש ציבורי, כמשמעותו בחוק הנאמנות, שאין עיסוקו לשם קבלת רווחים, אם אותם מקרקעין או התמורה בעדם, משמשים או מיועדים לשמש למטרות האמורות.

פטור לשטחים שמטרתם נגישות לנכים -

השבחה במקרקעין בשל תוספת שטחי שירות, הנדרשים לצורך ביצוע התאמות נגישות, לרבות בניית מעלית, שבנייתה אינה נדרשת לפי חוק זה או לפי כל דין לרבות תוספת שטחי שירות של עד 5% משטח המגרש.

בשבוע הבא יובאו רשימת תנאי פטור נוספים שבגינם לא תחול חובת תשלום היטל.

 

פטור מתשלום היטל השבחה לדירה מגורים עד 140 מ"ר-

הפטור הנפוץ ביותר שבגינו לא תחול חובת תשלום היטל הינו "פטור מתשלום היטל השבחה לשטח של עד 140 מ"ר בדירה מגורים".

מטרת הפטור היא סוציאלית, באופן המעניק פטור לבניה בהיקף נמוך יחסית תוך הבטחה שהפטור הינו לשימוש עצמי של המחזיק או קרובו.

סעיף 19 (ג) לתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה קובע:

1). מתן פטור לשטח של 140 מ"ר בעת בנייה - בניה או הרחבה של דירת מגורים לא ייראו כמימוש זכויות אם המחזיק במקרקעין או קרובו הגיש בקשה להיתר בניה על אותם מקרקעין שישמשו למגוריו או למגורי קרובו ובלבד שהשטח הכולל של דירת המגורים האמורה לאחר בנייתה או הרחבתה אינו עולה על 140 מ"ר; עם כל בניה או הרחבה נוספת מעל השטח האמור ישולם היטל, בשיעור יחסי לגודל הבניה או ההרחבה הנוספת.

2). מתן פטור לשטח של 140 מ"ר בעת מכירה - העברת הבעלות או החזקה בדירה שנבנתה או שהורחבה כאמור בפסקה (1) או שניתן להרחיבה לפי תכנית, לא יראו כמימוש זכויות ולא תחול בגינה חובת תשלום ההיטל, אם המחזיק במקרקעין או קרובו השתמשו בדירה למגוריהם או למגורי בני משפחתם הקרובים מגמר הבניה ועד מכירתה משך זמן שאינו פחות מארבע שנים.

לדוגמה; דירת מגורים הממוקמת בקומה עליונה של בית משותף, שטחה 100 מ"ר, הגג וזכויות הבנייה בגג צמודים לה, כמו כן, תכנית בנין העיר מאפשרת בניית חדר על הגג בשטח של 40 מ"ר.

בעת בניית זכויות הבנייה בגג (עד תוספת של 40 מ"ר) ע"י המחזיק בדירה בקומה עליונה או קרובו הוועדה המקומית כעיקרון צריכה לפטור מתשלום היטל ההשבחה. כמו כן, במידה והמחזיק או קרובו מוכרים את הדירה ובתנאי כי גרו בדירה לפחות 4 שנים מיום אישור התכנית המשביחה (עפ"י הפסיקה).

נוסח הוראות החוק אינו מושלם עקב כך, נדרש בית המשפט לפסוק בסוגיות רבות בעניין הפטור הנידון, כגון: כמות הדירות להן הזכות לפטור, הגדרת "שטח הדירה הכולל" (בדוגמה שלנו, האם יש לכלול את שטח מרפסת הגג במניין השטחים ?), האם הזכות לפטר הינה גם בעת מכירת קרקע ריקה ? וכדומה.

בקבלת חיוב בהיטל שבחה לאחר מימוש דירת מגורים (מכירתה, בנייתה או הרחבתה) מומלץ לבחון עמידה בתנאי הזכאות לפטור מהיטל השבחה ודרישת הקטנת החיוב או ביטלו בהתאם לעובדות.

 

 

הקלות מתכנית

מתן הקלה מתכנית כרוך בתשלום היטל השבחה (במידה ונמצא שהנכס הושבח).

תכנית בניין עיר מגדירה מסגרת תכנונית ברורה של זכויות ומגבלות בנייה במקרקעין הכלולים בתחום התכנית בהתאם לייעודם.

היתר הבנייה המאפשר בניית מבנה במקרקעין וחייב להיות זכויות הבנייה המוגדרות בתב"ע בהתאם לייעוד החלקה.

המחוקק צפה כי מסגרת תכנונית קשיחה תמנע במקרים מסוימים ניצול יעיל של זכויות בנייה קיימות במקרקעין, שיפור תנאי דיור והתאמה לבינוי בסביבה.

לדוגמה; בחלקה שצורתה אינה רגולרית (חלקה צרה וארוכה) לא ניתן לנצל את מלא שטח הבנייה האפשרי עקב מגבלת קווי הבניין. במקרה זה ניתן לבקש הקלה בקווי הבניין ו/או תוספת קומות מעבר למספר הקומות הקבוע בהוראות התב"ע.

בהתאם לסעיף 147 לחוק התכנון והבנייה רשאית הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לתת "הקלה" למבקש היתר.

הליך מתן ההקלה דומה להליך התרת "שימוש חורג" ומפורט בסעיף  149 לחוק התכנון והבנייה, כדלקמן:

טרם דיון בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, על מבקש ההקלה לפרסם, על חשבונו, את מהות הבקשה להקלה וכן, מועד סביר להגשת התנגדויות במספר דרכים: פרסום בעיתון, פרסום ע"י הצבת שלט במקום בולט בחזית הנכס, משלוח הודעות בדואר רשום; לכל הבעלים המחזיקים או הגובלים בקרקע או בבניין שלגביהם הוגשה הבקשה.

לאחר הפרסום, הוועדה המקומית דנה בהתנגדויות (במידה והוגשו) ובמהות הבקשה להקלה  שהוגשה.

לאחר הדיון הוועדה המקומית מחליטה לקבל או לדחות את הבקשה להקלה.

סעיף 151 לחוק התכנון והבנייה קובע כי; לא תינתן הקלה אם יש בכך "סטייה ניכרת" מתכנית החלה על המקרקעין.

תקנות התכנון והבנייה (סטייה ניכרת מתכנית) מגדירות את "תחום הגמישות" של הוועדה המקומית וקובעות מהי "סטייה ניכרת".

הנושאים בהם ניתן לבקש הקלות:

הקלת תוספת שטחים לתכניות שהופקדו לפני 1.8.1989, לדוגמה; 6% משטח המגרש לשיפור דיור, עד 5% בגין תוספת מעלית, עד 5% בגין תוספת קומות בבניין המחייב מעלית.

הקלה במס' קומות, לדוגמה; בתב"ע המאפשרת בניית מבנה בן 5 עד 9 קומות תותר הקלה של 3 קומות.

הקלה בצפיפות הדיור; עד 20% ממספר המירבי של יח"ד המותר ובתנאי ששטחם הממוצע עולה על 80 מ"ר.

הקלה בקווי בנייה.

הקלה במס' מבנים במגרש.

 

היתר לשימוש חורג

מתן ההיתר לשימוש חורג כרוך בתשלום היטל השבחה (במידה ונמצא שהנכס הושבח).

תכנית בניין עיר (תב"ע) מגדירה, בין היתר, את רשימת השימושים והתכליות במקרקעין הכלולים בתחום התכנית בהתאם לייעודם.

היתר הבנייה מגדיר את השימוש המאושר במקרקעין וחייב להיות תואם אחד או יותר מהשימושים המוגדרים בתב"ע בהתאם לייעודם.

 

הדרך החוקית להשתמש במקרקעין בניגוד להיתר בנייה קיים הינה, ע"י קבלת "היתר לשימוש חורג".

 

בהתאם לסעיף 146 לחוק התכנון והבנייה רשאית הוועדה המקומית לתכנון ובנייה להתיר "שימוש חורג".

 

השימוש החורג נחלק לשתי קטגוריות:

שימוש חורג מתכנית (תב"ע) – כאשר השימוש המבוקש חורג מהשימוש המותר בתכנית המאושרת החלה על המקום (תב"ע).

לדוגמה: הוגשה בקשה להיתר לשימוש חורג מתעשייה למסחר בנכס הממוקם באזור תעשיה אשר נבנה בהתאם להיתר בנייה בו הוגדר שימוש תעשיתי בלבד. כמו כן, התב"ע החלה על הנכס מאפשרת שימושים ותכליות תעשייתיים בלבד.

היתר לשימוש חורג מתכנית יינתן לתקופה מוגבל מר

שימוש חורג מהיתר בנייהכאשר השימוש המבוקש מותר עפ"י התוכנית החלה כיום על המקום אך, חורג מהיתר הבנייה המאושר כיום.

לדוגמה: הוגשה בקשה להיתר לשימוש חורג ממשרדים למגורים בנכס הממוקם במרכזה של עיר אשר נבנה בהתאם להיתר בנייה בו הוגדר שימוש של משרדים בלבד. התב"ע החלה על הנכס מאפשרת מגוון שימושים ותכליות הן למשרדים והן למגורים.

היתר לשימוש חורג מהיתר אינו בהכרח מוגבלים בזמן, קרי: ניתן לאשר את השימוש המבוקש לצמיתות, זאת לאור העובדה שהתב"ע החלה על המקום מאפשרת זאת.

 

מגבלת האפשרות למתן היתר לשימוש חורג:

סעיף 151 לחוק התכנון והבנייה קובע כי; לא יינתן שימוש חורג אם יש בכך סטייה ניכרת מתכנית החלה על המקרקעין

תקנות התכנון והבנייה (סטייה ניכרת מתכנית) מגדירות סטייה ניכרת בעניין השימוש האפשרי: "שימוש בבניין או בקרקע שיש בו שינוי מהשימוש שנקבע בתכנית והוא משנה את אופייה של הסביבה הקרובה"

 

הליך הבקשה לשימוש חורג:

בטרם דיון בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, על מבקש ההיתר לפרסם, על חשבונו, את מהות הבקשה לשימוש חורג וכן, מועד סביר להגשת התנגדויות במספר דרכים:

א). פרסום בעיתון.

ב). פרסום ע"י הצבת שלט במקום בולט בחזית הנכס.

ג). משלוח הודעות בדואר רשום; לכל הבעלים המחזיקים בקרקע או בבניין שלגביהם הוגשה הבקשה;

     לכל הבעלים המחזיקים בקרקע או בבניין הגובלים בקרקע או בבניין שלגביהם הוגשה הבקשה;

     לכל הבעלים שלדעת הוועדה המקומית יפגעו או עלולים להיפגע מאישור הבקשה.

 

לאחר הפרסום, הוועדה המקומית דנה בהתנגדויות (במידה והוגשו) ובמהות הבקשה שהוגשה.

לאחר הדיון הוועדה המקומית מחליטה לקבל או לדחות את הבקשה לשימוש חורג.

 

 

ריבית בהיטל השבחה

בשומת המקרקעין המהווה בסיס לדרישת תשלום היטל ההשבחה מחושב ההיטל ליום הקובע לאישור התכנית המשביחה (15 יום מיום הפרסום מתן התוקף).

בהתאם להוראת סעיף 9 לתוספת השלישית לחוק התכנון; מהיום הקובע (יום תחילתה של התכנית המשביחה) עד יום המימוש (יום המכירה או יום אישור הבקשה להיתר) מוצמד היטל ההשבחה למדד המחירים לצרכן או מדד תשומות הבנייה הנמוך מבין השניים.

הוראת סעיף 15 לתוספת השלישית קובעת; "על תשלום ההיטל יחול חוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה), תש"ם 1980)...".

מיום המימוש עד יום התשלום בפועל נהגו העיריות (וברובן נוהגות גם כיום) להצמיד את גובה החיוב למדד המחירים לצרכן ובתוספת ריבית בשיעור שנתי של 9%, לרבות על תקופת עריכת שומת הוועדה המקומית, תקופת עריכת השומה הנגדית, תקופת הליך ההידברות בניסיון להגיע לשומה מוסכמת והתקופה שהליך קביעת גובה השומה היה מצוי אצל שמאי מכריע.

מספר פסקי דין בבית משפט שלום קבעו כי הריבית מהווה "ריבית פיגורים", דהינו; ריבית תיגבה רק בעבור פרקי הזמן בהם הנישום מעכב את בירורו של היטל ההשבחה ו/או מעכב תשלומו לאחר שגובה ההיטל חלוט וסופי (שומה מוסכמת או שומה מכרעת או לאחר הליך משפטי).

בית המשפט אף טרח לציין כי אין זה סביר כי וועדה מקומית תגבה ריבית על התקופה שהיא מקשה על הנישום במהלכי משא ומתן או בבחירת שמאי מכריע.

עוד ציין; חזקה על המחוקק שלא התכוון שהאזרח ישלם ריבית פיגורים לרשות כאשר אין הוא מעכב או משתהה, אלא מממש את זכויותיו הדיוניות על פי הוראות החוק.

המלצתי; מיד עם כריתת חוזה יש להגישו לעירייה. לשלם תוך 30 יום את גובה ההיטל שאינו שנוי במחלוקת. לאחר שגובה ההיטל נקבע באופן סופי לדרוש מהעירייה לפרט את אופן תחשיב דרישת ההיטל, במידה ודרישת ההיטל כוללת ריבית על התקופה שאינה בגדר "תקופת הפיגורים" יש לדרוש ביטול החיוב על תקופה זו או לשקול הגשת תביעה משפטית.

 

מס השבחה . "מס השבחה" ,  היטל השבחה עיריית תל אביב ,  היטל השבחה תל אביב ,

"היטל השבחה תל אביב" .

"היטל השבחה עיריית תל אביב" .

"שימוש חורג היטל השבחה" , שימוש חורג היטל השבחה

 "היטל השבחה שמאי מקרקעין"  . היטל השבחה שמאי מקרקעין

 "שומת היטל השבחה" . שומת היטל השבחה

 

"דרישת תשלום היטל השבחה"

דרישת תשלום היטל השבחה

 

"מי משלם היטל השבחה"

מי משלם היטל השבחה

 

"היטל השבחה פטורים"

היטל השבחה פטורים

 

"פטור מהיטל השבחה"

פטור מהיטל השבחה

 

הורדת היטל השבחה

 

 

 תיקון שומת היטל השבחה

תיקון שומה היטל השבחה

הקלות שומת היטל השבחה

על מי חל היטל השבחה

היטל השבחה דוגמאות

פטור מתשלום היטל השבחה

פטורים מתשלום היטל השבחה

ביטול שומת היטל השבחה

פטורים היטל השבחה

הקלות היטל השבחה

היטל השבחה פטורים

 

שיעור היטל השבחה

תיקון היטל השבחה

שמאי היטל השבחה

ביטול היטל השבחה

שמאי מקרקעין היטל השבחה

פטורים מהיטל השבחה

 

GlobalEx         טל: 03-6760602

ת.ד. 7639, רמת גן מיקוד 52176

רונן וגנר, משרד שמאות מקרקעין    |    כתובת :  רחוב ירושלים 2 ראשון לציון    |    בניין החברה הכלכלית, קומה 3

 טלפון : 03-6126770    |    נייד : 050-8521113    |    פקס : 03-9587473    |    מייל : wagner_r@zahav.net.il

החומר המקצועי המובא באתר זה הינו לידיעה כללית בלבד ואין להסתמך על תוכנו לשום מטרה שהיא ו/או לקבל כל החלטה בגינו.